Bent u allergisch voor latex matrassen? – Wat zijn de symptomen?

De populariteit van natuurlijke latexmatrassen neemt toe. Het is beschouwd als een eersteklas materiaal met een ideale combinatie van reactievermogen, ondersteuning en contouren, terwijl de gevaren worden vermeden die gepaard gaan met verschillende soorten geheugenschuim.

Voordat je eropuit gaat om een gloednieuwe matras te kopen, moet je eerst bepalen of je een allergie hebt, en er zijn een paar dingen die verstandig zijn om te overwegen. Een van de belangrijkste dingen is met betrekking tot allergieën, en er kan nog steeds een optie zijn die voor u kan werken, mits enkele voorzorgsmaatregelen.

In deze gids hopen we u te helpen navigeren door uw aankoop van latexmatrassen en allergieën, inclusief hoe vaak deze allergieën voorkomen, wie er last van heeft en wat u kunt doen als u deel uitmaakt van deze groep.

Wat is latex?

Latex komt meestal van de Hevea brasiliensis boom, ook wel bekend als de rubberboom. Het is de melkachtige vloeistof, of het sap, dat uit de plant sijpelt wanneer het wordt gesneden, maar het wordt dikker zodra het wordt blootgesteld aan lucht. Voor matrassen kan het als een meer natuurlijke optie worden beschouwd in vergelijking met andere.

De natuurlijke vorm die van de rubberboom komt, lijkt in niets op het eindproduct dat je in je bed zult vinden. Het doorloopt een proces dat vulkanisatie wordt genoemd en dat het blootstelt aan hitte waardoor het duurzaam wordt en de plakkerigheid wordt verwijderd.

Er zijn twee manieren om latex te vulkaniseren. Vulkanisatie met gesloten cellen laat de eiwitten intact en dit zijn de oorzaken van de allergieën. Met open celprocessen kunnen deze eiwitten tijdens de verwerking worden weggespoeld.

Soorten latex allergieën

Er zijn veel verschillende allergieën, maar het is gebruikelijk om zowel kleine huidreacties als reacties van het hele lichaam te zien die resulteren in een anafylactische shock. Mensen kunnen zelfs reageren op rubberdeeltjes in de lucht.

Allergische contactdermatitis

Deze term betekent alleen dat u huiduitslag kunt krijgen als u wordt blootgesteld. De uitslag kan binnen enkele minuten of enkele uren na blootstelling blaren en sijpelen.

Als latexdeeltjes worden ingeademd, kan dit leiden tot vergelijkbare symptomen in uw hele ademhalingssysteem. Met deze aandoening zou je kunnen verwachten dat je 14 tot 28 dagen moet wachten voordat het geneest.

Anafylactische shock

Deze aandoening kan dodelijk zijn en lijkt het meest op wat u zich voorstelt wanneer iemand wordt blootgesteld die allergisch is voor pinda’s. Wanneer iemand met een ernstige allergie in contact komt, wordt het lichaam overspoeld met immuunreacties die het lichaam overspoelen met chemicaliën.

Als waarnemer zie je meestal dat iemand in paniek is en niet kan ademen. Dit komt omdat de chemicaliën van de immuunrespons een plotselinge verlaging van de bloeddruk veroorzaken, samen met een aanzienlijke vernauwing van de luchtwegen.

Wat is de oorzaak?

Volgens onderzoeken zijn er meer dan 60 plantaardige allergenen aanwezig in latex. De meest voorkomende oorzaak van de allergie is herhaalde blootstelling.

Sommige mensen hebben een aangeboren allergie voor dit materiaal, terwijl anderen het in de loop van de tijd ontwikkelen. In beide gevallen is het te wijten aan het feit dat uw immuunsysteem het identificeert als een vreemde of schadelijke stof die moet worden uitgeroeid. Het triggeren van de immuunrespons is wat u ziet in symptomen zoals huiduitslag.

Er zijn twee manieren om een immuunrespons op dit materiaal teweeg te brengen: direct contact, zoals aanraking, en inademing. Inademing vindt plaats wanneer deeltjes uit het materiaal in de lucht komen. Wanneer gezondheidswerkers bijvoorbeeld hun handschoenen aan- en uittrekken, komen er microscopisch kleine deeltjes in de lucht vrij die de allergie kunnen veroorzaken.

Tekenen en symptomen

Naast huiduitslag omvatten andere tekenen en symptomen van deze allergie:

  • Netelroos of zwelling
  • Misselijkheid of braken
  • Blaren
  • Moeite met ademhalen of piepende ademhaling
  • Plotselinge daling van de bloeddruk
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen of bewustzijnsverlies
  • Zwakke, snelle pols

Om te bepalen of u deze allergie heeft, kan uw arts een huidtest uitvoeren om te zien of uw huid op het eiwit reageert. Als u allergisch bent, zou u een verhoogde bult moeten ontwikkelen.

Vanwege het risico op een ernstige reactie, moet u ervoor zorgen dat een getrainde allergoloog deze test uitvoert. Als u zich zorgen maakt over het risico van een huidtest, kunt u ook een bloedtest laten doen om te controleren op gevoeligheid.

Preventie

De beste manier om de reactie te voorkomen is om risicovolle materialen te vermijden.

Omdat rubberen handschoenen grote boosdoeners zijn, kunt u zorginstellingen opzoeken die ervoor kiezen om handschoenen te gebruiken die zijn gemaakt van een alternatieve stof. Als u een allergie heeft, zorg er dan voor dat u uw zorgverleners op de hoogte brengt voordat ze onderzoeken of procedures doen. U kunt ook een medische waarschuwingsarmband dragen als uw allergie ernstig is.

Zijn latex matrassen veilig?

In de meeste gevallen wel. Maar als u een allergie heeft, kan het beter zijn om veilig te zijn dan sorry en een natuurlijke optie te vermijden. Het goede nieuws is dat er andere opties zijn. Als je op zoek bent naar het gevoel van latex, dan zijn hier veel andere synthetische opties die niet de latexdeeltjes bevatten waar de meeste mensen allergisch voor zijn. Deze optie kan een veiligere gok zijn voor mensen met een allergie. Nogmaals, als u denkt dat u risico loopt, raadpleeg dan uw arts voordat u koopt.

Title

Een hypoallergeen matras is een matras dat bestand is tegen schimmelgroei, meeldauw en huisstofmijt. Al deze dingen kunnen allergieën veroorzaken. Het botanische type is hypoallergeen, dus het risico op een huidallergie voor dit materiaal wordt meestal overschaduwd door de voordelen van een hypoallergeen bed.

Bevat traagschuim latex?

Traagschuim is een heel ander materiaal dan latexschuim. Ook wel visco-elastisch polyurethaan of tempurdic-schuim genoemd, het is synthetisch en afgeleid van petrochemicaliën. Het staat erom bekend dat het veel contouren geeft, omdat het lichaam van de slaper in de matras moet wegzakken. Als u zich afvraagt of uw Tempurpedic-matras latex bevat, is het antwoord nee. Nogmaals, dit zijn twee totaal verschillende materialen. Latexschuim zinkt niet helemaal zoals de andere, en soms is het duurzamer.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo