Een matras kiezen in 5 eenvoudige stappen

Ik denk dat je het met me eens bent als ik zeg dat het kiezen van de juiste matras geen gemakkelijke taak is?
Eerst moet u uw oude bed weggooien en vervolgens een moeizaam proces doorlopen om een nieuw bed te kiezen dat u jarenlang goed van dienst zal zijn.
En het hebben van een paar dozijn opties, fabrikanten en een handvol soorten en materialen helpt niet, toch?
Gelukkig voor jou, kun je precies te weten komen hoe je een nieuwe matras kiest en het belangrijkste om te overwegen.

Stap 1: Heeft u echt een nieuw matras nodig?

Veel mensen veranderen hun bed al na een paar jaar, en dat is prima als je het kunt betalen. Het is een feit dat het geen kleine investering is, dus neem even de tijd om te bepalen of je echt een nieuwe nodig hebt.

Over het algemeen heb je na zeven of acht jaar waarschijnlijk een nieuw matras nodig. Het hangt natuurlijk af van de kwaliteit en het materiaal (op de soorten en materialen komen we later in dit artikel terug). En als u rug- of nekpijn voelt, is uw beddengoed een goede plek om te beginnen.

Hoe lang gaat een matras mee?

Luchtbed
70 %

Waterbed
65 %

Pocketvering
70 %

Traagschuim
90 %

Latex
95 %

Stap 2: Bepaal uw budget

Enkele jaren geleden ging ik naar een winkel en kocht een matras voor € 2500, wat niet eens de duurste was daar. Gedurende het eerste jaar of zo was het perfect, en ik voelde me verjongd, en ik sliep als een baby gedurende die tijd.

Maar er gebeurde iets.

Mijn nieuwe en geweldige matras begon door te zakken en verloor steun en het is onnodig om te zeggen dat mijn rug en nek eronder leden.

Er waren nog twee jaar verstreken voordat ik besloot om online een nieuwe te kopen voor € 850 en dit is dezelfde die ik nu na drie jaar gebruik. Terug naar de werkelijkheid.

Niemand zal het budget hebben om een winkel binnen te lopen en iets te kopen voor enkele duizenden euro’s. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel online opties waaruit je kunt kiezen, variërend van € 500 tot € 1200.
Raak hier niet in de war. Meer geld betekent niet altijd een betere kwaliteit. Als u denkt dat sommige van deze online-opties op de een of andere manier slechter zijn dan in de winkel, heeft u het mis.

Hier zijn enkele richtlijnen voor u:

  • Ga niet altijd voor de goedkoopste optie die u vindt – dit is een vuistregel voor de meeste producten die u online koopt. Minder dan € 500 uitgeven voor een redelijk matras, simpelweg omdat het een lagere duurzaamheid, meer gifstoffen en een lagere slaapkwaliteit in het algemeen betekent.
  • Hogere prijs betekent niet hogere kwaliteit – ik wed dat je deze kent, maar het is het vermelden waard.
  • Ga met een bereik van € 1000 voor Latex matrassen – Hier vindt u meestal de beste waar voor uw geld.
  • Nu je je nieuwe budget hebt ingesteld, denk ik dat je jezelf afvraagt “welk type matras is het beste voor mij?”

Stap 3: Kies uw ideale type en materiaal

Oké, dus dit is waar de meeste mensen naartoe gaan met hun persoonlijke voorkeur in plaats van iets anders. Als iemand zegt “latex is de beste”, zou ik dit niet als definitief beschouwen totdat ik andere meningen heb gelezen en het zelf heb getest.

En hier zijn de meest voorkomende opties die tegenwoordig op de markt zijn:

Pocketvering matrassen

Dit is de meest traditionele vorm van de matras en de laatste tijd heeft het een slechte reputatie gekregen. Het is echter belangrijk om de mogelijke voordelen te begrijpen die u kunt behalen door de traditionele route te volgen, evenals de redenen waarom deze optie zijn glans heeft verloren.

Een voor de hand liggend voordeel van het kopen van een bed met veren is dat het een van de meest betaalbare opties op de markt is, deels vanwege een afname van de vraag en ook deels door zoveel andere opties die het potentieel hebben om comfortabeler en beter te zijn voor de algehele gezondheid.

Een andere overweging is dat het bekend is dat deze matrassen tientallen jaren meegaan. Spring bedden zijn buitengewoon duurzaam. Omdat de veren meestal van verschillende soorten metalen zijn gemaakt, hebben ze de neiging om hun vorm vele jaren te behouden.

Bovendien, omdat ze de meest traditionele stijl zijn, zijn ze ook de meest bekende. Mensen herkennen en begrijpen wat ze krijgen als ze een bed met veren kopen. Er is geen giswerk met deze optie, zoals bij traagschuim of andere nieuwere opties.

Het laatste opvallende voordeel van dit type bed is dat, vanwege de hoeveelheid ruimte tussen de veren, deze optie zorgt voor de meeste luchtcirculatie. Deze stroom helpt de temperatuur laag te houden, waardoor een koelere nachtrust mogelijk is.

Ideaal voor: Mensen die sterke ondersteuning, duurzaamheid, koeling en geweldige veerkracht willen. Het heeft ook een uitstekende randondersteuning.

Latex matrassen

Deze matrassen staan bekend om hun fantastische verkoeling en comfort. Latex heeft een goede veerkracht, ook reactievermogen.

Authentiek latexschuim is gemaakt van een boom genaamd Hevea-Brasilenis boom, met name van de witte vloeistof die eruit wordt gehaald. Latex wordt geoogst en wanneer het overtollige water wordt verwijderd, krijg je een fantastische grondstof voor verschillende producten, waaronder beddengoed systemen.

Het is ook geweldig omdat je geen gassen en geuren krijgt zoals bij traagschuim producten.

Er zijn twee soorten om uit te kiezen:

  • Natuurlijk – Gezondere optie en milieuvriendelijker. Maar het is ook duurder, dus verwacht ongeveer € 2000 te betalen voor een goede matras van natuurlijke latex
  • Synthetisch – Gemaakt door synthetische polymeren te mengen met natuurlijk boomsap. Minder duur natuurlijk, maar ook minder gezond.
Latex is het beste voor mensen die goede koeling, reactievermogen en veerkracht willen.

Traagschuim matrassen

Traagschuim werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 70 door NASA als veiligheidsmateriaal voor zitkussens om piloten en passagiers te beschermen tijdens vliegtuigcrashes. Sindsdien is het materiaal uitgegroeid tot het ontluikende product dat door vrijwel elke matrasmaker wordt gebruikt.

Waarom is het zo populair geworden? Het antwoord is dat het superieur comfort en ondersteuning voor het hele lichaam zou bieden. Iedereen die zijn hand in dit materiaal heeft gedrukt, begrijpt meteen de aantrekkingskracht ervan.

Traagschuim past zich op unieke wijze aan aan elke centimeter van het lichaam dat erin wordt gedrukt. Wanneer je je lichaam van het materiaal tilt, krijgt het langzaam zijn oorspronkelijke vorm terug, waardoor het in wezen perfect is voor elk lichaamstype en elke slaper.

Een andere unieke eigenschap van traagschuim zijn de bewegingsisolatiemogelijkheden. Dit vertaalt zich in beter slapen voor partners, omdat het woelen en draaien van de ene geen invloed heeft op de andere, een functie die bij geen van de andere opties op de markt te vinden is.

Een van de meest voorkomende problemen die mensen ervaren, is dat het materiaal warmte vasthoudt. Als u iemand bent die een koele nachtrust nodig heeft, is de optie traagschuim misschien niet de beste keuze voor u. Terwijl de fabrikanten nieuwe en betere manieren bedenken om de hitte laag te houden, is de jury er nog niet uit of ze daarin zijn geslaagd.

Ideaal voor: mensen die bodyshaping, contour, drukontlasting en goede ondersteuning willen.

Instelbaar

Deze bedden bieden een unieke mogelijkheid om de slaaphouding te veranderen op basis van uw voorkeur. U kunt het hoofd of de voeten verhogen, waardoor u meer opties heeft dan traditionele producten. Deze bedden bieden extra comfort voor mensen die last hebben van chronische lumbale pijn of gewoon iets hoger willen liggen om snurken te voorkomen. Ze zien er echter meestal lelijk uit.

Perfect voor: Mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals snurken, oudere slapers en mensen met lage rugpijn.

Stap 4: Bepaal uw ideale slaaphouding en stevigheid

De meesten van ons hebben elke nacht een unieke manier om te slapen. Het maakt niet uit of u op uw zij, buik of rug slaapt, of zelfs als u gedurende de nacht wisselt, u zult het ideale type bed moeten overwegen en kiezen op basis van uw voorkeur. Denk dus even na, wat is je favoriete slaaphouding, want dat bepaalt de ideale stevigheid van je nieuwe bed.

Rugslapers

De belangrijkste factor voor rugslapers is stevigheid en ondersteuning. Als je matras te zacht is, zakt je lichaam weg en krijg je rugpijn. Je hebt er een nodig die zacht genoeg is om druk te verlichten, maar toch voldoende ondersteuning biedt. Op een schaal van 1-10 zou het perfecte bereik 5-7 zijn.

Volgens onderzoek is slechts ongeveer 15% van de mensen een rugslaper. Omdat je uniek bent, heb je een speciaal matras nodig om je de nachtrust te bieden die je zoekt.

Het is de consensus dat traagschuim matrassen het hoogste comfort bieden aan mensen die op hun rug slapen. Dit komt omdat het zorgt voor voldoende contouren van de wervelkolom terwijl het een lange levensduur van de juiste ondersteuning en structuur behoudt.

Zijslapers

Veel mensen die vaak op hun zij slapen, hebben last van ongemak en pijn in hun heupgewrichten en schouders. Dit komt meestal door ongeschikt beddengoed.

Het is aan te raden om voor een iets zachtere optie te gaan dan voor een rugslaper, omdat deze zorgen voor een gelijke drukverdeling terwijl je op je zij slaapt.

Idealiter kies je voor een matras met een hardheidsgraad van 3-6 (van de 10) die onder medium zacht valt.

Buikslapers

Dit wordt beschouwd als de slechtste slaaphouding. Het belangrijkste voor buikslapers is om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht over je hele lichaam, omdat je romp de meeste druk zal uitoefenen. Als de matras te zacht is (niet genoeg ondersteuning), zal uw wervelkolom krommen en rugpijn veroorzaken.

U wilt iets zoeken in het bereik van 5-7, dat valt onder medium tot medium-hard. Het goede ding is dat de meeste opties zich in dit bereik bevinden.

Stap 5: Beschouw uw gewicht als een factor

Op het eerste gezicht vraag je je misschien af, wat heeft gewicht te maken met het kiezen van een matras?

De waarheid is dat ondersteuning, knuffelen, voelen, zinken en zelfs koeling afhangen van je lichaamstype en gewicht. Een andere harde waarheid is dat er geen “beste” matras is voor ieder van ons.
illustratie van een paar met verschillende lichaamsmaten die op één bed ontspannen

Laten we eens kijken naar de volgende richtlijnen voor het kiezen van een ideale stevigheid op basis van uw gewicht:

Licht (minder dan 70 kilo) – U wilt een medium stevig bed van ongeveer 5-6 stevigheid dat niet te veel wegzakt. Als u lichter bent dan 70 kilo, kunt u zelfs met vier gaan, aangezien de meeste bedden geschikt zijn voor een gemiddelde slaper van 80 kilo.
Als u een zachter gevoel wilt of als u een zijslaper bent, kunt u kiezen voor een hardheidsbereik van 3-4. Dit zijn zachte of pluche opties.

Gemiddeld (70-90 kilo) – Net als bij de vorige categorie kunt u de industriestandaard van 5-7 kiezen, die perfecte ondersteuning en comfort biedt.
Sommige slapers zullen willen kiezen voor zachtere bedden, en dat is prima, ga gewoon met een bereik van 3-5 als je op je zij slaapt en je bent helemaal klaar.

Zwaardere persoon (90 kilo plus) – Zwaardere mensen kunnen meer drukpunten op hun rug veroorzaken, en idealiter wilt u een stevigere optie kiezen om aan te passen aan verzakking. Als u problemen heeft met de koeling, moet u een spiraalmatras overwegen.
Kies bij voorkeur een dikker bed. Dit zorgt voor een goede ondersteuning en een zacht gevoel.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo