Hoe vaak moet u uw matras vervangen?

Uw matras heeft veel te maken met slijtage, u brengt er immers bijna een derde van uw leven door. Van vieze voeten en huisdieren tot het gooien en morsen van je late night snacks op de hoes, je matras gaat helaas niet eeuwig mee. Een bed is een grote aankoop en sommigen komen misschien in de verleiding om er elke laatste druppel leven uit te persen, maar er zal altijd een moment komen waarop je het beste gediend bent met een gloednieuwe matras.

Hoe weet je wanneer het tijd is om over te stappen van een oude matras? Onze gids gaat over op welke tekenen u moet letten bij het bepalen van de levensduur van uw product en geeft u enkele algemene tips over hoe lang ze moeten meegaan.

Je bed is 7-10 jaar oud

Traagschuim

Schuimbedden met een lagere dichtheid moeten mogelijk na 4-6 jaar worden vervangen. Na verloop van tijd zullen de schuimen afbreken onder uw gewicht en beweging gedurende de nacht. Modellen met een hogere dichtheid kunnen tot 8-10 jaar meegaan.

Latex

Organische en natuurlijke latexmaterialen moeten mogelijk na 8-10 jaar worden vervangen. Synthetische latexbedden gaan misschien maar 6-8 jaar mee om optimaal te presteren. Na deze tijd kunnen ze beginnen te verzakken of een deel van de veerkracht verliezen die ze zo populair maakt.

Pocketvering

Deze moeten mogelijk elke 3-5 jaar worden vervangen door een nieuw matras. Het is altijd een goed idee om garantie-informatie op te slaan voor het geval ze voor hun tijd verslijten. Onafhankelijk gewikkelde spoelen kunnen ook een van de snelste zijn om slijtage te vertonen, omdat ze de neiging hebben om veel meer samen te drukken dan onderling verbonden spoelen, wat zorgt voor geweldige bewegingsisolatie, maar snellere slijtage.

Hybriden

Een hybride van hoge kwaliteit kan langer dan 10 jaar meegaan, sommige merken beweren zelfs dat ze tot 15 jaar meegaan. Omdat uw bed echter na verloop van tijd oliën en bacteriën uit uw lichaam zal opnemen, begint te verzakken en een deel van zijn veerkracht kan verliezen, zal het wordt nog steeds aanbevolen om uw matras elke 7 – 10 jaar te vervangen.

Verzakking

Wanneer een matras begint door te zakken, kunnen zich lichaamsafdrukken beginnen te vormen, omdat het langer duurt voordat de materialen hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen. Na verloop van tijd kan dit mobiliteitsproblemen veroorzaken, omdat slapers zullen moeten vechten om zichzelf uit de achtergebleven gaten te graven, of ze kunnen problemen krijgen met een gelijkmatige gewichtsverdeling, ondersteuning en drukverlichting.

Bedframes met vaste oppervlakken of latten die dichter bij elkaar staan, moeten helpen voorkomen dat een nieuwe matras te snel doorzakt. Sommige bedrijven raden ook aan om het product om te draaien of te draaien, zodat de druk gelijkmatig op verschillende gebieden wordt uitgeoefend, waardoor de kans op afdrukken en verzakking wordt verkleind.

Houd er rekening mee dat u een matras alleen moet omdraaien als deze bedoeld is om omkeerbaar te zijn. De meeste bedden zijn speciaal ontworpen om één kant naar boven te hebben om uw lichaam goed te ondersteunen en drukverlichting te bieden.

Je wordt wakker met pijn of ongemak

Het doel van een goed matras is om je de hele nacht in slaap te houden en je ’s ochtends verfrist te laten. Natuurlijk kan er altijd een gezondheids- of fysiek probleem zijn waardoor sommige mensen wakker worden met pijn, maar als je verder gezond bent en nog steeds ongemak ervaart, doet je bed misschien zijn werk niet.

Dit kan gebeuren als uw matras te veel samendrukt en het u moeilijk maakt om de hele nacht te bewegen, of als uw bed te hard is en uw drukpunten niet meer goed verlicht.

Houd er rekening mee dat veel merken niet voor niets proefperiodes aanbieden. Soms kan aanpassen onaangenaam zijn als de wervelkolom begint uit te lijnen, maar na een paar weken moet u zich aanpassen en in uw nieuwe bed gaan liggen. Geef een nieuw matras wat tijd voordat u beslist of het geschikt voor u is.

Het is te zacht of te stevig voor uw slaaphouding

Met zoveel beschikbare hardheidsopties is het gemakkelijk voor shoppers om in de war te raken over welk bed waarschijnlijk het beste bij hen past voor een goede nachtrust. Zo hebben buikslapers een stevig model nodig om te voorkomen dat hun heupen te diep wegzakken in de comfortmaterialen. Zijslapers hebben een druk verlagend beddengoed nodig om compressie in de heupen en schouders mogelijk te maken, maar dit betekent niet noodzakelijk dat het bed zacht moet zijn.

Als u een zijslaper bent en merkt dat uw bed te hard is en schouder- en heuppijn veroorzaakt, is het misschien tijd om te upgraden naar een model dat is ontworpen voor uw slaapstijl. Evenzo kunnen buikslapers rug- en nekpijn ervaren als hun matras in het midden doorzakt en de maag niet goed ondersteunt, waardoor de wervelkolom op één lijn blijft.

Veel merken bieden uitwisselingen aan tijdens de proefperiode, zodat shoppers verschillende slaaphoudingen en comfortniveaus kunnen uitproberen om degene te vinden die hun voorkeur heeft. Positievoorkeur kan ook in de loop van de tijd veranderen, in welk geval een nieuw matras nodig kan zijn.

Allergieën of astma verergeren ’s nachts

Als je merkt dat je constant wakker wordt met een druipneus of huidirritatie, slaap je misschien op een matras die je allergieën veroorzaakt. Sommige mensen zijn gevoelig voor de chemicaliën die kunnen worden gebruikt bij de productie van sommige bedden merken. Anderen zijn allergisch voor latex en moeten die modellen mogelijk vermijden.

Gelukkig zijn er veel biologische en hypoallergene bed opties die zachte en schone materialen gebruiken voor een betere gezondheid en een poging om sommige van deze symptomen te verlichten. Veel merken leggen de nadruk op astma-, allergie- en eczeem patiënten om ervoor te zorgen dat zelfs de meest gevoelige slapers comfortabel kunnen rusten.

Zelfs als u geen bekende allergieën voor chemicaliën of matrasmaterialen heeft, houdt een oude matras soms stof en vuil vast dat uw congestie zou kunnen veroorzaken. Als het verschonen van je lakens niet helpt en je geen manier hebt om diep in je matras te reinigen, is het waarschijnlijk tijd voor verandering.

Meer gewichtsondersteuning nodig

De behoeften van de meeste slapers veranderen in de loop van de tijd. Misschien ben je wat aangekomen of afgevallen of ben je van alleen slapen naar je bed gegaan met een nieuwe partner, kind of huisdier. Hoe is de ondersteuning van uw bed bestand tegen deze veranderingen?

Als uw nieuwe slaaparrangement te veel slijtage aan uw matras veroorzaakt, moet u mogelijk een matras zoeken met een hogere gewichtslimiet of stevigere ondersteuning. Niemand houdt ervan het gevoel te hebben dat ze constant in hun slaap in het doorgezakte midden van een matras rollen. De matrassenmarkt heeft grote vooruitgang geboekt bij het creëren van versterkte ondersteuning en veel merken bieden nu speciale modellen aan om ervoor te zorgen dat shoppers van elke grootte een comfortabele matras kunnen vinden om op te slapen.

Betekenen langere garanties dat het bed langer meegaat?

Hoewel een langere garantie kan duiden op het vertrouwen van een bedrijf in zijn merk, is een garantie niet noodzakelijkerwijs een garantie dat een product beter zal presteren dan andere producten in dezelfde markt. Sommige bedrijven die een levenslange garantie bieden, zullen echter de comfortlaag van uw bed vervangen, wat een geweldige manier is om de levensduur van de matras te verlengen.

Zal de juiste matras helpen bij een betere REM-slaap?

Het is zeker mogelijk dat de combinatie van de juiste matras en comfortabele lakens je kan helpen een betere nachtrust te krijgen. Als je ’s nachts te veel tijd besteedt aan woelen en draaien, zou je je slaapcyclus constant opnieuw kunnen starten, wat van invloed zou zijn op hoe lang je in de REM-fase doorbrengt. Het elimineren van deze verstoringen kan u een meer rustgevende ervaring bieden, waardoor u dieper kunt slapen

Hoe vaak moet je je boxspring vervangen?

Boxsprings zijn niet allemaal gelijk gemaakt, en hoewel de ene gemakkelijk 15 jaar meegaat, slijten andere veel sneller. Als je merkt dat je boxspring wiebelig is, onderdelen mist, of enige vorm van scheuren of schade heeft door huisdieren, water of insecten, is het waarschijnlijk tijd om hem te vervangen. Gebroken latten kunnen ook het vermogen van een boxspring om uw matras te ondersteunen belemmeren en mogen niet worden genegeerd. Voor de zekerheid adviseren wij om de 10 jaar houten boxsprings te vervangen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo