Koudschuim matras de voor en nadelen

Koudschuimmatrassen zorgen voor een betere nachtrust en een langere levensduur

Koudschuimmatrassen zijn momenteel een van de meest populaire matrassen en worden ook door ons ontwikkeld in verschillende maten en uitvoeringen. De koudschuimmatrassen hebben een kern van polyurethaan. Dit schuim is volkomen onschadelijk voor de gezondheid en in veel gevallen zelfs beter geschikt voor mensen met allergieën dan gewone binnenveringsmatrassen. Maar wat zijn de andere voordelen van dit bijzonder populaire matrastype? Wie slaapt er bijzonder goed op een koudschuimmatras en welke soorten slaap kunnen beter worden geadviseerd met een ander matras? Waar moet je op letten bij het kopen van een koudschuimmatras en welke factoren kun je gerust verwaarlozen? De volgende gids behandelt deze en tal van andere vragen om u uitgebreide informatie over koudschuimmatrassen te geven. Het doel is om een ​​toekomstige aankoopbeslissing voor u gemakkelijker te maken door de nodige achtergrondkennis te verstrekken zodat u de juiste matras voor u kunt vinden.

Wat is er bijzonder aan een koudschuimmatras?

Koudschuimmatrassen zijn tegenwoordig erg populair vanwege hun vele verschillende voordelen. Het geheim van het succes van koudschuimmatrassen is het zogenaamde koudschuim, dat de kern van deze matras vormt. Polyurethaan wordt samen met CO2 koudgeschuimd en moet vervolgens uitharden bij lage temperaturen. In tegenstelling tot sommige warmschuimen zijn de koudschuimen die gebruikt worden bij de vervaardiging van koudschuimmatrassen absoluut onschadelijk voor de gezondheid. Het enige nadeel dat door de speciale productiemethode kan ontstaan, is in het begin een licht chemische geur. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit van koudschuimmatrassen. Bij koudschuimmatrassen komen vooral de ideale lichaamsondersteuning en de zogenaamde puntelasticiteit naar voren. De matras past zich optimaal aan de lichaamscontouren van de liggende persoon aan, maar vormt tegelijkertijd geen blijvende holtes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Visco matrassen kunnen frequente positiewisselingen bij koudschuimmatrassen de slaap niet negatief beïnvloeden. Het hoge aanpassingsvermogen van de koudschuimmatrassen zorgt voor meer comfort en ontlasting van de wervelkolom, gewrichten en tussenwervelschijven. Daarom gebruiken mensen die al rugklachten hebben of die rugklachten op de lange termijn willen voorkomen, graag koudschuimmatrassen.

Welke voordelen heeft een koudschuimmatras nog meer?

Als u geïnteresseerd bent in een nieuwe matras, moet u de verschillende voor- en nadelen van de verschillende soorten matrassen tegen elkaar afwegen. Daarnaast dienen uw eigen eisen die u aan een matras stelt vooraf duidelijk te zijn vastgelegd. Koudschuimmatrassen bieden een hele reeks voordelen voor veel verschillende soorten slaap in de test: de exacte aanpassing aan de lichaamsvorm en de optimale puntelasticiteit dienen in de eerste plaats om het lichaam te ontlasten. Wanneer het lichaam tijdens de slaap beweegt, worden deze bewegingen uiterst nauwkeurig opgevangen en past het matras zich onmiddellijk aan de nieuwe positie van de liggende persoon aan. Zonnebaden of holtes die ook na een verandering van houding blijven bestaan ​​en dan het ligcomfort verminderen, ontstaan ​​bij koudschuimmatrassen niet. Een verandering van houding op een koudschuimmatras werkt volledig geruisloos, daarom zijn koudschuimmatrassen bijzonder geschikt voor mensen met een licht of geluidsgevoelig schaap.

Een ander voordeel is de duurzaamheid van de koudschuimmatrassen. Al met al kan dit bij goede zorg wel tien jaar meegaan, wat ook nog eens kostenbesparend is. Je hebt tenslotte zoveel tijd voor de volgende keer dat je een nieuw matras moet kopen. De koudschuimmatras is ook geschikt voor mensen met allergieën en mensen die gevoelig zijn voor kou: een goede warmte-isolatie zorgt ervoor dat de matras behaaglijke warmte transporteert. Tegelijkertijd wordt door de constructie van het matrasinterieur het nestelen van mijten voorkomen en wordt een optimaal vochttransport ondersteund. Een lager gewicht wordt vaak genoemd als een bijkomend voordeel van koudschuimmatrassen. Maar dit is niet helemaal correct: het gewicht is altijd gerelateerd aan de hoeveelheid verwerkte materialen – hoe lichter een koudschuimmatras, hoe minder materiaal erin is verwerkt en hoe gemakkelijker het is voor de matras om later door te zakken.

Zijn er nadelen aan koudschuimmatrassen?

Elke persoon slaapt op een heel individuele manier en heeft daarom totaal verschillende soorten matrassen nodig. Terwijl sommige mensen goed slapen op een binnenveringsmatras, vinden anderen een koudschuimmatras op de lange termijn comfortabeler. Koudschuimmatrassen hebben dan ook voor sommige slapers enkele nadelen: Enerzijds is er de soms optredende geurontwikkeling die soms optreedt bij nieuwe koudschuimmatrassen. Deze geuren verdwijnen na korte tijd en hebben geen enkele gezondheidsschade. Soms kan het helpen om de matras een paar dagen te luchten voordat je hem gebruikt. Een ander nadeel is de hoge ontvlambaarheid van koudschuimmatrassen. Iedereen die veel zweet in zijn slaap en daarom graag koel ligt, moet ook goed nadenken over het kopen van een koudschuimmatras: Koudschuimmatrassen zijn over het algemeen meer warm dan koel. Hoewel dit effect niet zo uitgesproken is als bij een visco matras, is het toch merkbaar voor gevoelige mensen.

Een overzicht van de mogelijke nadelen van koudschuimmatrassen

Tijdelijke geurvorming na uitpakken
Brandbaar
Slechts gedeeltelijk geschikt voor mensen die graag koel slapen

De speciale tip:

Er zijn verschillende pads en toppers die gemaakt zijn van onbrandbare materialen. Een dergelijke topper of een bijbehorende matrashoes kan het probleem van gemakkelijke ontvlambaarheid met weinig moeite compenseren.

Hoe kan een visco koudschuimmatras het slaapcomfort verhogen?

Matrassen die verschillende materialen combineren, zijn voor veel mensen uiterst praktisch en nuttig gebleken. Bij een Visco koudschuimmatras worden bijvoorbeeld de positieve eigenschappen van Visco matrassen en koudschuimmatrassen met elkaar gecombineerd: het goede vochttransport en de snelle regressie van de liggende holtes worden gecombineerd met de maximaal mogelijke lichaamsaanpassing van het thermo-elastische Visco matrassen. Dit type matras is vooral aan te raden voor mensen die niet willen afzien van maximaal comfort.

Is een 7-zone koudschuimmatras aan te raden?

De meeste soorten matrassen worden tegenwoordig aangeboden met verschillende zones. Hier wordt verwezen naar de verschillende delen van het lichaam van de liggende persoon en hun respectieve gewichten. In de hoofdzone van een matras wordt door het lage gewicht van de betreffende lichaamsdelen slechts een geringe druk op de matras uitgeoefend, terwijl in de bekkenzone een aanzienlijk sterkere druk wordt uitgeoefend. Er zijn matrassen met 3, 5, 7 of 9 zones, waarbij wij als experts vooral 7 zone koudschuimmatrassen aanbevelen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende zones in een 7 zone koudschuimmatras:

Rustgevende slaap dankzij een matras met 7 zones

Zone lichaamsgebied en functie
Hoofdzone Spanning in het hoofd-halsgebied wordt voorkomen
Schouderzone Schouderzone laat de schouders zakken en stabiliseert zo de wervelkolom
Lordose-zone De natuurlijke houding van de wervelkolom in de buikstreek wordt ondersteund
Bekkengebied Het bekkengebied zakt dieper om de natuurlijke houding van de wervelkolom te versterken
Dijgebied Het dijgebied is gestabiliseerd
Kuitzone In de kuitzone is de matras elastischer
Voetzone De puntdruk in het voetgedeelte wordt gedempt

AeroSleep® Evolution Pack 2-in-1 : matras + 3D matrasbeschermer - bed - 60 x 120 cm

★★★★★
179,95
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Kleur wit
Geschikt voor type bed Ledikant
Anti-allergie Ja
Extra ventilatie Ja
Afritsbare hoes Ja
Gewicht 4,3 kg
Afmetingen zonder verpakking (b x h x d) 60 x 10 x 120 cm
Materiaal buitenkant Katoen | Polyester
Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
Garantietype Carry-in
In de doos matras + protector
Afmetingen zonder verpakking (b x h x d) 60 x 10 x 120 cm
Afmetingen inclusief verpakking (b x h x d) 28,4 x 28 x 65,5 cm
Gewicht 4,3 kg
Afmetingen lxb 120x60
Afneembare matrashoes Ja
Inclusief topmatras Ja
Materiaal toplaag matras 100% polyester
Materiaalbeschrijving Geperforeerde stof
Met 3D-honingraatstructuur Ja
Seizoenscollectie 4 seizoenen
Seizoensjaar Never out of stock
Taal handleiding Niet van toepassing
Type matraskern Koudschuimmatras
Vorm Rechthoek
Wasbaar Ja
Wasvoorschrift 60°C

120 x 60 x 10 cm (b x h x d) | Voor type bed: Ledikant | 60°C

Matras - 100x200 cm - 7 zones - koudschuim - premium plus tijk - 15 cm - medium & hard

★★★★★
79,90
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 15 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Polyester
Merk Mister Sandman
Kleur Wit
Ligcomfort Stevig
Type slaper Zij-slaper | Rug-slaper | Buik-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 100 kg
Anti-allergie Ja
Afneembare tijk Ja
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend
Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
Geschikt voor verstelbare bodem Ja
Product breedte 100 cm
Product gewicht 12 kg
Product lengte 200 cm
Taal handleiding Universeel
Type matraskern Koudschuimmatras
Verpakking breedte 36 mm
Verpakking hoogte 100 mm
Verpakking lengte 36 mm
Verpakkingsinhoud Uw nieuwe matras wordt opgerold in een transportzak geleverd, zodat er geen onnodig verpakkingsafval ontstaat. De matras is gemakkelijk te transporteren omdat zelfs grote maten worden opgevouwen en gerold, zodat elke verpakking slechts 100 cm hoog is. Dit maakt de verpakking niet alleen milieuvriendelijk maar ook zeer praktisch.
Vouwbaar Nee

100 x 200 x 15 cm | ligcomfort: Stevig

Matras - 120x200 - 7 zones - koudschuim - premium plus tijk - 15 cm - medium & hard

★★★★★
119,95
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Twijfelaar (120 cm breed)
Dikte matras 15 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Polyester
Merk Mister Sandman
Kleur wit
Ligcomfort Gemiddeld
Type slaper Buik-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 100 kg
Anti-allergie Ja
Afneembare tijk Ja
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend
Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
Product breedte 120 cm
Product gewicht 10 kg
Product lengte 200 cm
Taal handleiding Nederlands
Type matraskern Koudschuimmatras
Verpakking breedte 36 mm
Verpakking hoogte 100 mm
Verpakking lengte 36 mm
Verpakkingsinhoud Uw nieuwe matras wordt opgerold in een transportzak geleverd, zodat er geen onnodig verpakkingsafval ontstaat. De matras is gemakkelijk te transporteren omdat zelfs grote maten worden opgevouwen en gerold, zodat elke verpakking slechts 100 cm hoog is. Dit maakt de verpakking niet alleen milieuvriendelijk maar ook zeer praktisch.
Vouwbaar Nee

120 x 200 x 15 cm | ligcomfort: Gemiddeld

Pocketveer Matras Koudschuim 20 cm 80x200

★★★★★
90,00
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 20 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Polyester
Merk Your Bed
Kleur Wit/Ecru
Ligcomfort Gemiddeld
Type slaper Zij-slaper | Rug-slaper | Buik-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 240 kg
Anti-allergie Ja
Afneembare tijk Ja
Aantal veren per vierkante meter 300
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend
Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
Geschikt voor verstelbare bodem Ja
HR waarde 50 kg/m³
Product breedte 80 cm
Product gewicht 20 kg
Product lengte 200 cm
SG waarde 50 kg/m³
Taal handleiding Nederlands
Type matraskern Pocketveringmatras
Verpakking breedte 80 cm
Verpakking hoogte 21 cm
Verpakking lengte 200 cm
Verpakkingsinhoud Plastic
Vouwbaar Nee

80 x 200 x 20 cm | ligcomfort: Gemiddeld

80x200 Luxe Pocketveer matras koudschuim Hybride 20 cm

92,00
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 20 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Microvezel
Merk SleepTech
Kleur Wit
Ligcomfort Gemiddeld
Type slaper Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 130 kg
Anti-allergie Nee
Afneembare tijk Ja
Aantal veren per vierkante meter 300
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend , Latexvrij , Rubbervrij , Wolvrij
Fabrieksgarantie termijn 1 jaar
Geschikt voor verstelbare bodem Ja
HR waarde 40 kg/m³
Product breedte 80 cm
Product gewicht 20 kg
Product lengte 200 cm
SG waarde 40 kg/m³
Taal handleiding Nederlands
Type matraskern Pocketveringmatras
Verpakking breedte 50 cm
Verpakking hoogte 50 cm
Verpakking lengte 100 cm
Verpakkingsinhoud Pocketveer matras
Vouwbaar Ja, met vouwnaden

80 x 200 x 20 cm | ligcomfort: Gemiddeld

Goedkoop Matrasgigant - Eenpersoonsmatras - Koudschuim 7-zone Pocket - 80x200 - 20cm

114,95
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 20 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Polyester
Merk Matrasgigant
Kleur Wit
Ligcomfort Gemiddeld
Type slaper Zij-slaper | Rug-slaper | Buik-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 130 kg
Anti-allergie Ja
Afneembare tijk Ja
Aantal veren per vierkante meter 300
Anti-allergeen Wolvrij , Rubbervrij , Latexvrij , Huisstofmijtwerend
Fabrieksgarantie termijn 6 maanden
HR waarde 45 kg/m³
Product breedte 80 cm
Product gewicht 18 kg
Product lengte 200 cm
SG waarde 45 kg/m³
Taal handleiding Niet van toepassing
Type matraskern Pocketveringmatras
Verpakking breedte 30 mm
Verpakking hoogte 30 mm
Verpakking lengte 30 mm
Verpakkingsinhoud Zie titel
Vouwbaar Ja, zonder vouwnaden

80 x 200 x 20 cm | ligcomfort: Gemiddeld

80x200 Luxe Pocketveer matras koudschuim HR 20 cm

103,95
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 20 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Microvezel
Merk SleepTech
Kleur Wit
Ligcomfort Gemiddeld
Type slaper Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 130 kg
Anti-allergie Nee
Afneembare tijk Ja
Aantal veren per vierkante meter 300
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend , Latexvrij , Rubbervrij , Wolvrij
Fabrieksgarantie termijn 1 jaar
Geschikt voor verstelbare bodem Ja
HR waarde 40 kg/m³
Product breedte 80 cm
Product gewicht 20 kg
Product lengte 200 cm
SG waarde 40 kg/m³
Taal handleiding Nederlands
Type matraskern Pocketveringmatras
Verpakking breedte 50 cm
Verpakking hoogte 50 cm
Verpakking lengte 100 cm
Verpakkingsinhoud Pocketveer matras
Vouwbaar Ja, met vouwnaden

80 x 200 x 20 cm | ligcomfort: Gemiddeld

Kinder Matras Billy 80x200 Pocketvering Koudschuim HR45 20cm Dik Cool & Fresh Hoes Afritsbaar Anti Allergie

★★★★★
169,00
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 20 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Katoen
Merk dreambedden
Kleur Wit
Ligcomfort Gemiddeld
Type slaper Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Doelgroep Kinderen
Max. belastbaar gewicht 140 kg
Anti-allergie Ja
Afneembare tijk Ja
Aantal veren per vierkante meter 300
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend
Fabrieksgarantie termijn 3 jaar
Geschikt voor verstelbare bodem Ja
HR waarde 45 kg/m³
Product breedte 80 cm
Product lengte 200 cm
Taal handleiding Niet van toepassing
Type matraskern Pocketveringmatras
Vouwbaar Nee

80 x 200 x 20 cm | ligcomfort: Gemiddeld

Prestige matras - Pocket koudschuim - 20 CM - 80x200

235,00
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 20 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Microvezel
Merk Your Bed
Kleur Ecru/Wit
Ligcomfort Stevig
Type slaper Buik-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 120 kg
Anti-allergie Ja
Afneembare tijk Ja
Aantal veren per vierkante meter 300
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend
Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
Geschikt voor verstelbare bodem Ja
HR waarde 50 kg/m³
Product breedte 80 cm
Product gewicht 15 kg
Product lengte 200 cm
SG waarde 50 kg/m³
Taal handleiding Geen taal
Type matraskern Pocketveringmatras
Verpakking breedte 80 cm
Verpakking hoogte 20 cm
Verpakking lengte 200 cm
Verpakkingsinhoud Plastic verpakt
Vouwbaar Nee

80 x 200 x 20 cm | ligcomfort: Stevig

pocketveringmatras/ pocket/ pocketmatras- 90x200x22- koudschuim/ HR/ High Resilience

★★★★★
109,90
as of april 19, 2023 7:52 pm

Features

Maatvoering Eenpersoons
Dikte matras 22 cm
Materiaal van toplaag matras Koudschuim
Materiaal tijk Polyester
Merk Matras Outlet BENELUX
Kleur wit
Ligcomfort Gemiddeld
Type slaper Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Doelgroep Volwassenen
Max. belastbaar gewicht 120 kg
Anti-allergie Ja
Afneembare tijk Ja
Aantal veren per vierkante meter 300
Anti-allergeen Huisstofmijtwerend , Latexvrij , Rubbervrij , Wolvrij
Fabrieksgarantie termijn 1 jaar
Geschikt voor verstelbare bodem Ja
HR waarde 40 kg/m³
Product breedte 90 cm
Product gewicht 15 kg
Product lengte 200 cm
SG waarde 40 kg/m³
Taal handleiding Nederlands
Type matraskern Pocketveringmatras
Verpakking breedte 90 cm
Verpakking hoogte 50 cm
Verpakking lengte 100 cm
Verpakkingsinhoud Pocketveringmatras OUTLET
Vouwbaar Nee

90 x 200 x 22 cm | ligcomfort: Gemiddeld

Welke andere factoren spelen een rol bij het kopen van een matras?

Het kopen van een nieuwe matras moet indien mogelijk niet over de knie gaan. Normaal gesproken is het raadzaam om een ​​matras eerst te testen voordat u een matras aanschaft. Veel mensen weten niet precies welke eisen ze aan een matras stellen of hoe een matras hun slaapcomfort maximaal kan ondersteunen. Voordat dit echter is ontdekt, is het kopen van een matras niets meer dan een spreekwoordelijk schot in het duister. Om een ​​zo goed mogelijke vergelijkingsbasis te hebben voor een koudschuimmatrastest en om binnen enkele ogenblikken te kunnen herkennen welke factoren van belang zijn, worden hieronder enkele termen weergegeven. Dit zijn standaard specificaties en waarden die u de mogelijkheid geven om in één oogopslag de exacte eigenschappen van een matras te herkennen. Als u een koudschuimmatras aan een test wilt onderwerpen, moet u daarom rekening houden met de volgende termen:

Volumegewicht

Als het gaat om de kwaliteit van een koudschuimmatras, is de dichtheid een van de belangrijkste criteria. Het volumegewicht geeft informatie over hoeveel grondstoffen er zijn gebruikt bij de vervaardiging van de koudschuimmatras. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de kwaliteit van de matras. Normaal gesproken kunnen matrassen met een dichtheid van minder dan 30 RG slechts in beperkte mate worden aanbevolen. Goede fabrikanten zorgen ervoor dat al onze matrassen een minimale dichtheid van 35 RG hebben om maximale kwaliteit te garanderen.

Let op: Het volumegewicht heeft niets te maken met de hardheid van een matras, maar is er volledig onafhankelijk van. Een verhoogde mate van stevigheid is ook geen teken van een matras van hogere kwaliteit.

Compressie hardheid:

De druksterkte van een koudschuimmatras is in principe geen bewezen kwaliteitskenmerk, maar kan het comfort van een matras voor het individu sterk beïnvloeden. Matrassen met een hoge mate van druksterkte voelen harder aan en de liggende persoon zakt tijdens het slapen minder weg.

Kernhoogte:

De kernhoogte geeft informatie over hoe hoog de kern van een koudschuimmatras is. Hoe hoger de kern, hoe harder de matras aanvoelt. Tegelijkertijd is de kernhoogte altijd een kwaliteitskenmerk, aangezien een te lage kernhoogte kan duiden op een te lage materiaalbesparing.

Matrashoes

Vooral voor mensen met allergieën is de matrashoes een belangrijk element bij het kopen van een matras. Een matrashoes moet idealiter wasbaar zijn en mag geen schadelijke stoffen bevatten. Anders kunnen kinderen, mensen met allergieën, ouderen of zieken gezondheidsschade oplopen. Hier bieden we al onze matrasovertrekken aan in een badstof- of een lyocell-versie.  Een volledige biologische afbreekbaarheid van de Lyocell-hoezen is ook gegarandeerd.

Gezondheidseigenschappen

Bij koudschuimmatrassen moet je ervoor zorgen dat de gebruikte schuimen 100 procent vrij zijn van schadelijke stoffen. Dit is natuurlijk het geval bij al de beste schuimen, want onze koudschuimmatrassen hebben de LGA-tests met succes doorstaan. Dit zien wij als een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen slapen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo