Soorten matrassen – matrassen voor elke slaaphouding

Een bed is pas een functionele en comfortabele slaapplek als het is voorzien van de juiste matras en een bijpassende lattenbodem. Allereerst worden er twee belangrijke eisen aan de matras gesteld: deze moet zich bij het liggen of slapen aanpassen aan het hele lichaam en tegelijkertijd een goede ondersteuning bieden zodat de wervelkolom ergonomisch wordt ingebed. Deze genoemde eigenschappen van de matras dienen ook behouden te blijven bij wisselende slaaphoudingen.

Er zijn verschillende soorten matrassen op de markt verkrijgbaar, die zich kenmerken door zeer verschillende mogelijkheden en verschillende voor- en nadelen hebben. In dit artikel leggen we je uit over matrassen in het algemeen en details over individuele matrastypes.

De optimale lichaamsaanpassing

In rugligging moet de matras de vorm van de wervelkolom volgen, zodat deze in zijn natuurlijke dubbele S-vorm wordt opgeborgen. Het is belangrijk dat de dijen en het bovenlichaam een ​​horizontale lijn vormen en dat er geen hoek ontstaat door een te laag bekken.

Als je op je zij draait, mogen je schouders en heupen maar zo ver in de matras wegzakken dat je ruggengraat een horizontale lijn is. Kies je voor een te zacht of te hard matras, dan wordt je houding niet voldoende of te sterk ondersteund. Hierdoor kan het schouder- en bekkengebied kantelen. Zo’n slechte houding is vaak de oorzaak van slaapstoornissen. Te sterke drukpunten kunnen ook de bloedstroom belemmeren en ertoe leiden dat handen of zelfs armen in slaap vallen.

Matrassen en de slaapomgeving

Een matras moet niet alleen optimaal aanpasbaar zijn, maar ook vocht kunnen opnemen en weer kunnen afgeven. Een voldoende toevoer van lucht van onderaf – d.w.z. vanuit de veerbodem – speelt hierbij een belangrijke rol.

Voor een goede bed hygiëne is het zinvol om een ​​afneembare en wasbare matrashoes te gebruiken. Als deze is doorgestikt met een klimaatvlies dat vocht kan opnemen, krijg je een droge en warme slaapomgeving. Omdat het slaapklimaat echter maar gedeeltelijk afhankelijk is van de matras, is het gebruik van een geschikt dekbed essentieel voor een optimaal resultaat.

De verschillende soorten matrassen en hun eigenschappen:

Latex matrassen

Latex matrassen zorgen voor een zacht en comfortabel lig gevoel en hebben de grootste puntelasticiteit. Ze worden gekenmerkt door een hoge mate van maatvastheid. Om de nodige ondersteuning te krijgen, moeten latexmatrassen een iets dikkere kern hebben. Ondanks de relatieve zachtheid van latex wordt het lichaam optimaal ondersteund bij het liggen.

Hoogwaardige latexmatrassen zijn zeer duurzaam en kunnen zonder problemen tien jaar worden gebruikt. Net als alle andere matrastypes worden ook latexmatrassen in verschillende hardheden aangeboden, zodat ook mensen met een hoger lichaamsgewicht een geschikte latexmatras kunnen vinden. – Latex Matrassen

Koudschuimmatrassen

In tegenstelling tot latexmatrassen hebben koudschuim matrassen een zeer laag gewicht en een vlak elastisch oppervlak. Hun kern heeft een hoge draagkracht en een lange levensduur. Omdat elke matras regelmatig moet worden omgedraaid, is dit type matras iets comfortabeler in gebruik.

Daarnaast worden koudschuimmatrassen gekenmerkt door een goede luchtdoorlatendheid en ademend vermogen. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende hardheden. – Koudschuim matrassen

Visco schuimmatrassen

Visco schuimmatrassen passen zich op basis van hun eigen lichaamstemperatuur aan de vorm van het lichaam aan en “herinneren” hun contouren enkele seconden nadat ze zijn ontlast. Het lichaam is ideaal en bijna gewichtloos in elke houding ingebed, wat rugklachten en andere klachten kan verlichten. Matrassen van stroperig schuim zijn meestal niet geschikt voor mensen die erg onrustig slapen, omdat de tijdelijke “liggende holte” in de matras de beweging beperkt.

De visco-schuimmatrassen zijn oorspronkelijk ontwikkeld als producten voor medische winkels omdat ze bedlegerige mensen optimaal comfort bieden. Visco schuimmatrassen zijn tegenwoordig bij elke goede beddenspecialist te vinden vanwege hun opmerkelijke eigenschappen. – Traagschuim matrassen

Gelmatrassen

Gelmatrassen (ook wel gelfoam of Gelax®-matrassen genoemd) behoren tot de innovaties van de afgelopen jaren. Omdat ze de positieve eigenschappen van visco en koudschuim combineren.

Zo bieden deze matrassen het precieze aanpassingsvermogen en het bijna gewichtloze liggevoel van viscoschuim, maar onafhankelijk van de temperatuur. Nog een voordeel van gelschuimmatrassen: ze hebben een snelle veerkracht en onthouden geen lichaamscontouren, daarom zijn ze ook geschikt voor onrustig slapende mensen. – Gel matrassen

Binnenveringsmatrassen

Matrassen met een eenvoudige Bonell veerkern bestaan ​​uit een composiet van stalen veren en omhullende vulling. Ze zijn iets goedkoper in prijs dan de andere soorten matrassen. Veerkernmatrassen hebben een zeer lage puntelasticiteit en zijn eerder vlakelastisch. Ze trillen graag een beetje met lichaamsbewegingen en staan ​​erom bekend dat ze relatief weinig dempen. Orthopedisch chirurgen raden daarom het gebruik van een binnenveringsmatras af.

In sommige binnenveringsmatrassen is het ook bewezen om kunstmatige magnetische velden te genereren die sterk afwijken van het natuurlijke magnetische veld van de aarde. Ook mensen die erg gevoelig zijn voor magnetische velden kunnen tijdens de slaap negatief worden beïnvloed. – Pocketvering matrassen

Natuurlijke matrassen

In tijden van schaarste aan grondstoffen en een groter bewustzijn van duurzaamheid beleven natuurlijke matrassen een opleving. Afhankelijk van de kwaliteit en het fabricageproces worden deze matrassen geheel of gedeeltelijk gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

Zo divers als de gebruikte materialen, zo divers zijn het lig gevoel en de invloed op het bed klimaat. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: natuurlijke matrassen proberen optimaal gebruik te maken van de natuurlijke eigenschappen van de betreffende grondstof. – Natuur matrassen

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo