Waarom tril je als je in slaap valt?

De meesten van ons hebben het waarschijnlijk al meegemaakt: op het moment dat je nog comfortabel in de schemering in bed ligt en langzaam afdrijft naar het land van dromen, terwijl het volgende moment een plotselinge schok – een hevige kramp – door je lichaam gaat en je uit het begin De slaap is verstoord.

In dit artikel van vandaag gaan we dieper in op het beschreven fenomeen en zoeken we naar een antwoord op de vraag: waarom trillen we als we in slaap vallen?

Trillen of schokken je als je in slaap valt

In medisch jargon worden schokken die optreden tijdens het inslapen slaapmyoclonus genoemd.

Ongeveer 70% van de bevolking heeft wel eens last van spiertrekkingen bij het inslapen of heeft het regelmatig.

De reden voor de spiertrekkingen bij het inslapen is dat het zenuwstelsel quasi “uitschakelt” en in de loop hiervan gaat het om het afvoeren van spierspanning. Terwijl sommige geselecteerde hersengebieden al in de schemering vallen en in de slaapmodus gaan, zijn de bewegingsgebieden in de hersenen nog steeds actief, waardoor de onwillekeurige schokken mogelijk zijn. Dit is meestal volkomen normaal en ongevaarlijk, hoewel het natuurlijk ongemakkelijk kan zijn als je zo abrupt uit je eerste zoete slaap wordt gerukt.

Daarnaast kan het in slaap vallen ook getriggerd of geïntensiveerd worden door stress of stressbelasting of een gebrek aan mineralen.

Is het gevaarlijk om te schokken als je in slaap valt?

Meestal is spiertrekkingen tijdens het in slaap vallen gewoon ongemakkelijk en hoeft u zich geen zorgen te maken over uw gezondheid.

Het kan echter ook zijn dat het niet ophoudt met spiertrekkingen in slaap, maar ook dat er midden in de nacht tijdens de diepe slaapfase een spiertrekkingen begint. Als dergelijke slaaponderbrekingen ’s nachts vaker voorkomen, leidt dit tot slaapgebrek. Aanhoudend gebrek aan slaap daarentegen maakt je ziek.

In zeldzame gevallen kan het in slaap vallen ook te wijten zijn aan een neurologische of genetische oorzaak. Dus als u constant last heeft van de spiertrekkingen in uw slaapgedrag, moet u een arts raadplegen en verduidelijken of het “normale” slaapmyoclonus is of dat de spiertrekkingen te wijten zijn aan een andere mogelijk behandelbare trigger.

Nachtelijke spiertrekkingen kunnen ook een alarmreactie van het lichaam zijn, die wordt gebruikt om de getroffen persoon uit de slaap te halen. In deze context treden de schokken ook af en toe op, bijvoorbeeld in aanwezigheid van slaapapneu en de bijbehorende ademhalingspauzes ’s nachts. Dus als er, naast ’s nachts wakker worden, andere indicaties zijn, zoals ongemakkelijke spiertrekkingen. Als er bijvoorbeeld sprake is van overmatige slaperigheid overdag (hypersomnie) of snurken, moet u ook uw arts raadplegen om door middel van onderzoek in het slaaplaboratorium vast te stellen of u lijdt aan slaapapneu waarvoor behandeling nodig is.

Wat kun je doen aan spiertrekkingen als je in slaap valt?

In plaats van sporten, meditatie en ontspanningsoefeningen tegen stress – voorkom spiertrekkingen Om het onaangename spiertrekkingen bij het inslapen te voorkomen, dient u later op de avond niet te veel te bewegen of te sporten. Een onregelmatig slaapritme kan ook het optreden van slaapmyoclonus bevorderen.

Zoals hierboven al vermeld, is ook stress een factor die een gunstig effect kan hebben op het inslapen. Dit kan worden verholpen door ontspanningstechnieken en door stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine voor het slapengaan te vermijden of op zijn minst te verminderen.

Melatonine supplementen zouden nuttig zijn voor frequente slaap myoclonus.

Iedereen die zich ernstig getroffen voelt door de spiertrekkingen bij het inslapen en negatieve gevolgen voor hun slaapkwaliteit bemerkt, moet zeker worden onderzocht door een slaapmedicijn.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo