Wanneer je een matrasshowroom binnenloopt, word je waarschijnlijk aangepakt door een overijverige verkoper die wil dat je het duurste bed op de vloer koopt.
Maar een paar seconden in het openbaar op een matras liggen onder tl-licht en het toeziend oog van een verkoper zal je geen echte indruk geven van hoe het bed thuis zal aanvoelen.
En als je net als de meeste mensen daar bent, heb je de neiging om op zoek te gaan naar wat je de vorige keer hebt gekocht als het tijd is om een nieuw bed te kopen. In plaats daarvan is het misschien tijd om al uw opties te overwegen. Met honderden fabrikanten en talloze materiaalconfiguraties kan het overweldigend zijn om te weten waar te beginnen met zoeken.
Deze gids geeft een overzicht van alle verschillende soorten matrassen die u in winkels of online vindt, en het zou u moeten helpen uw keuzes te verfijnen om het beste type bed voor u te vinden.
Pocketveer matras
Volgens consumenten organisaties zijn binnenveringsmatrassen het meest verkochte type, maar de trend gaat in de richting van andere soorten bedden, zoals traagschuim, verstelbaar en lucht.
Binnenvering of spiraalmatrassen bestaan al sinds het begin van de 20e eeuw. Ze zijn gemaakt van stalen spoelen die samendrukken als je er gewicht op legt. De vorm, grootte en het aantal spoelen in een matras kan variëren. Als algemene regel geldt dat meer spoelen een hogere kwaliteit en meer ondersteuning betekenen.
Een van de belangrijkste redenen waarom dit soort bed populair is, is vanwege de betaalbaarheid. Binnenveringbedden slijten echter sneller. En hoewel u meer veerkracht en veerkracht ervaart, zult u merken dat u een pocketveermatras eerder moet vervangen dan een ander type bed. U kunt ook hoorbaar gepiep ervaren wanneer u op het bed beweegt, wat niet ideaal is tijdens intieme momenten.
Continue spoelen
Continue spoelen gebruiken een enkele draad om het volledige ondersteuningssysteem van het bed te vormen. Ze zijn gemaakt in een S-vorm in plaats van een traditionele spoel. Omdat het systeem bestaat uit een enkele, onderling verbonden draad, krijgt u meer duurzaamheid tegen een betaalbare prijs.
Bonnel
Deze spoelen waren de eerste die werden uitgevonden en worden nog steeds veel gebruikt. In de 19e eeuw werden er oorspronkelijk stoelkussens voor buggy’s gemaakt. Ze zien eruit als een zandloper en vormen een structuur die lijkt op een helix als ze allemaal bij elkaar zijn. Bonnell spoelen zijn een middelmatig geprijsde optie.
Offset
Als u zich zorgen maakt over piepende veren, wilt u waarschijnlijk de offset-spoelen van naderbij bekijken. Net als Bonnell spoelen vormen ze een zandloper vorm, maar de boven- en onderkant hebben afgeplatte randen. Deze randen creëren een scharnierend effect dat zich meer aanpast aan de vorm van uw lichaam. Ze staan bekend als stevig, duurzaam, ondersteunend en stil.
Marshall of gepotte spoel
Marshall- of pocket-coils worden ook wel gewikkelde spoelen en ingekapselde spoelen genoemd. In tegenstelling tot de andere beschreven soorten, zijn ze niet met elkaar verbonden en werken ze min of meer onafhankelijk van elkaar. Het effect is meer ondersteuning plus bewegingsisolatie.
Wat betreft hoe ze zijn geconstrueerd, ze zijn gemaakt van een dun, ton vormig ontwerp. Wanneer u binnenveringsmatrassen evalueert, komt u vaak de term spoelmeter tegen. Hogere cijfers vertegenwoordigen een dunnere meter en vice versa. Houd er bij het nemen van een beslissing rekening mee dat hoe dunner de spoel, hoe zachter de matras. Dikkere spoelen zorgen voor een stevigere ervaring en zijn meestal duurzamer.
Gepotte spoel
Pocket coils zijn hetzelfde als Marshall coils. Zoals eerder vermeld, betekenen hogere aantallen spoelen meestal een betere kwaliteit en comfort.
Traagschuim
Uitgevonden door NASA in 1966 om de veiligheid van vliegtuigkussens te verbeteren, wordt traagschuim nu veel gebruikt in een verscheidenheid aan commerciële toepassingen, waaronder matrassen, kussens, dekens, meubels, schoenen en rolstoelstoelen.
Het duurde een paar decennia voordat bedrijven een goedkope en betrouwbare manier bedachten om traagschuim te maken en dit op grote schaal beschikbaar te maken. Eindelijk, in 1991, kwam het eerste traagschuimbed beschikbaar – de “Tempur-Pedic Zweedse matras”.
Tegenwoordig wordt traagschuim veel gebruikt vanwege het gevoel dat het creëert van “wegzakken” in een matras en gewiegd worden. Wanneer u uw lichaamsgewicht op dit soort kussen drukt, zult u merken dat het uw vorm aanneemt en langzaam terugveert zodra u het gewicht verwijdert. Het is deze extra demping en ondersteuning die traagschuim ideaal maakt voor zijslapers en mensen met pijnlijke aandoeningen die extra zachtheid willen.
Andere voordelen van traagschuim zijn:
- Drukpuntontlasting
- Juiste uitlijning van de wervelkolom
- Bewegingsisolatie / overdracht bij lage beweging
- Weerstand tegen huisstofmijt en allergenen
- Werkt met verstelbare bedden
Gel matrassen
Een van de grootste klachten over traagschuim is dat het warmte vasthoudt. Dit komt omdat het schuim dicht genoeg moet zijn om je lichaam te ondersteunen. Die dichtheid beperkt echter de luchtstroom, waardoor je temperatuur stijgt.
De hele nacht blijft de warmte in de matras opgesloten, waardoor u het heter krijgt.
Gel werkt om de verwarmingseffecten van traagschuim te compenseren. Het wordt meestal doordrenkt met het schuim van de gel matras en is van nature koeler. Gedurende de nacht zal de gel de temperatuur van het materiaal eromheen aannemen, maar het duurt meestal lang om dat te doen. Het resultaat is dat je meer kans hebt om koel te blijven terwijl je slaapt.
Latex matrassen
Latex wordt beschouwd als een meer natuurlijke matras goptie, aangezien natuurlijke latex een bijproduct is van het sap van een rubberboom. Als u op zoek bent naar een natuurlijke oplossing voor beddengoed, zoek dan naar natuurlijke latex in plaats van synthetische latex.
Dit materiaal lijkt op traagschuim omdat het drukontlasting en contouren biedt, maar niet in de mate dat traagschuim dat doet. Latex zorgt wel voor meer veerkracht, dus of je kiest voor memoryfoam of latex matras is puur een kwestie van voorkeur. Als je iemand bent die graag diep wegzakt in een matras, zul je meer van traagschuim houden. Als u echter iets wilt dat veerkrachtig is en minder warmte vasthoudt, bent u beter af met een latexmatras.
Er zijn twee manieren om latexbedden te maken, wat resulteert in twee verschillende soorten: Dunlop en Talalay.
Dunlop
Dunlop-latex verwijst naar een productieproces waarbij de latex in één keer in de mal wordt gegoten. Het resultaat is een bed dat dichter is aan de onderkant en zachter aan de bovenkant.
Talalay
Talalay latex wordt gemaakt wanneer de mal is gevuld en vervolgens zuigt een vacuüm alle lucht weg. Vervolgens wordt het materiaal bevroren om de algehele structuur te stabiliseren. Het resulterende latexschuim heeft de neiging om een meer consistent gevoel te hebben dan Dunlop.
Waterbedden
Waterbedden bestaan zelfs al langer dan binnenveringsmatrassen! Ze zijn uitgevonden door een Schotse arts, Dr. Neill Arnott, om patiënten met doorligwonden te helpen.
Als kind dat opgroeide in de jaren 80, leek het alsof overal waterbedden waren. Ze geven je het gevoel alsof je op een waterlichaam drijft (omdat je dat bent), en het is erg rustgevend.
U kunt een waterbed aanpassen om aan te passen hoe u wilt dat het water reageert op uw lichaamsgewicht. Afhankelijk van hoe u de kamers instelt, kunt u een vrij stromende of beperkte waterstroom krijgen. Bij sommige waterbedden kun je ook de instellingen aan elke kant aanpassen, dus als je partner andere voorkeuren heeft, zullen jullie allebei blij zijn.
Hoewel er verschillende voordelen zijn aan het bezitten van een waterbed, zijn de nadelen hoe zwaar het is, waardoor het moeilijk te verplaatsen is en hoe tijdrovend het is om het op te zetten.