Wat is traagschuim? En wat zijn en de voor- en nadelen

Nog niet zo lang geleden bestond traagschuim niet eens. En nu hebben deze matrassen een indrukwekkend marktaandeel van bijna 50%.

Een vergrijzende bevolking, een toename van het aantal slaapstoornissen en het gemak van het online kopen van meubels hebben allemaal bijgedragen aan de snelle populariteit van dit materiaal. In 2004 waren deze bedden goed voor slechts 10% van de matrassenmarkt. Dat aantal is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd.

Je weet misschien niet veel over traagschuim, behalve een vage herinnering aan die oude Tempur reclames waarin mensen hun handen laten zinken in een stuk schuim. Toen de persoon zijn hand verwijderde, keken televisiekijkers vol ontzag toe hoe het materiaal de afdruk van de hand bleef vertonen.

Gezien zijn populariteit en brede prijsklasse, vraag je je misschien af waar het allemaal om draait en of je volgende bed van dit materiaal moet zijn. Wij geven u de informatie die u nodig heeft om te beslissen of een nieuw bed gemaakt van dit unieke schuim geschikt voor u is.

Wat is traagschuim? Waar is het van gemaakt?

Traagschuim is polyurethaan gecombineerd met een aantal chemicaliën waardoor het zich naar uw lichaam kan vormen. Het wordt ook visco-elastisch genoemd, dat twee concepten combineert: viscositeit en elasticiteit.

Viscositeit – het materiaal beweegt langzaam en met tegenzin wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Honing is een voorbeeld van iets dat stroperig is.
Elastisch – het vermogen om uit te rekken en van vorm te veranderen, terwijl het toch terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

Wanneer je deze twee eigenschappen combineert, krijg je iets dat zich naar de vorm van je lichaam vormt, je rondingen omarmt en je het gevoel geeft dat je op een donzige wolk slaapt. Wanneer u vervolgens opstaat, keert het terug naar zijn normale toestand nadat u er geen gewicht meer op legt.

Visco-elastisch schuim werd oorspronkelijk ontwikkeld door NASA-wetenschappers in 1966. Ze stopten het in veiligheidsgordels en harnassen om ruimtereizen veiliger te maken. Het algemene idee was dat de turbulentie en impact die gevoeld worden tijdens het reizen met zulke hoge snelheden beter zouden worden getolereerd als de apparatuur was opgevuld en ontworpen om impact te absorberen.

Het duurde niet lang voordat sommige industrieën het potentieel van dit materiaal beseften. Het werd toegepast in ziekenhuisomgevingen om immobiele patiënten comfortabel te houden, en het werd ook populair in rolstoelstoelen. Uiteindelijk besloot een nieuw bedrijf in 1992 om dit materiaal commercieel te verkopen in de Verenigde Staten.

Verschillende soorten

Traditioneel

Het eerste type dat op de markt werd geïntroduceerd, was traditioneel traagschuim. Het vormt zich naar de contouren van je lichaam en omhult je terwijl je slaapt. Het is berucht omdat het ervoor zorgt dat mensen het gevoel hebben dat ze “heet slapen”, dus nu nemen veel merken stappen om ervoor te zorgen dat het product de slaper helpt koel te blijven.

Open cel

Om de hitte van de traditionele variëteit te bestrijden, werd opencellig schuim uitgevonden om mensen te helpen koel te blijven. De binnenstructuur heeft zakken die luchtstroom mogelijk maken. Aan de positieve kant zullen slapers niet zo heet worden, maar door de gaten is het oppervlak van het bed minder dicht. Het is vaak een materiaal van mindere kwaliteit dat niet zo lang meegaat.

Gel

Dit type schuim is gevuld met gel, vaak in parelvorm. Gel heeft natuurlijke verkoelende eigenschappen, dus het kan helpen bij het reguleren van je temperatuur terwijl je slaapt. Er zijn twee soorten gel beschikbaar:

  • Warmte-absorberende gel – het creëert een koel oppervlak dat oververhitting voorkomt.
  • Fase veranderend materiaal – het zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur constant blijft door warmte af te geven en te absorberen.

Gel is niet het enige koeladditief dat bedrijven hebben geïmplementeerd om hun product nog beter te maken.  Sommige bedrijven gebruiken ook lagen golfschuim, ook wel “eierkistschuim” genoemd omdat het lijkt op de binnenkant van een eierdoos.

Pluspunten van traagschuim

Pijnstilling

Traagschuim staat erom bekend dat het helpt bij pijn. Het is een top keuze bij mensen met artritis en mensen met fibromyalgie omdat het het beste het gevoel van slapen op een donzige wolk simuleert. De contouren helpen ook om het lichaam in een natuurlijke uitlijning te houden, waar we zo op zullen terugkomen.

Als je het type persoon bent dat moeite heeft om zich comfortabel te voelen op een traditionele matras, of als je moeite hebt om een ​​ideaal hardheidsniveau te vinden, dan zul je dit materiaal waarschijnlijk waarderen.

Hypoallergeen

Er zijn niet veel plekken waar schimmel, pollen, stof en huidschilfers van huisdieren zich kunnen verstoppen in dit dichte matras. Dit is ideaal voor mensen met allergieën. Ook zijn de componenten meestal gemaakt van dingen die geen allergieën veroorzaken. Er is geen wol, veren, enz. Dus als je allergisch bent voor deze dingen, kun je beter op dit oppervlak rusten.

Andere soorten matrassen hebben overtollige luchtzakken en ruimte tussen de spoelen die vocht en schimmelvorming mogelijk maken. Ze kunnen dienen als broedplaats voor huisstofmijten. Met een traagschuim matras zorgt routinematige zorg zoals stofzuigen en af ​​en toe een beetje zuiveringszout ervoor dat het een veilige haven blijft tegen allergieën.

Drukpuntverlichting

Drukpuntverlichting is de laatste jaren een beetje een modewoord geworden, maar met een goede reden. En dit is waar visco-elastische bedden schitteren.

Zie het zo: wat gebeurt er als je op je zij op een plaat beton gaat liggen? Je zult waarschijnlijk de grond in je heupen voelen graven, je arm zal binnen enkele minuten in slaap vallen, maar je zult daar liggen, klaarwakker, je afvragend waarom je op straat ligt.

Omdat visco-elastische contouren zich naar je rondingen vormen, neemt het de druk weg van je dichtere en zwaardere lichaamsdelen zoals de heupen en schouders. Deze ontdekking gaf dit materiaal zijn start in ziekenhuizen. Het hielp patiënten niet alleen om comfortabeler te slapen, maar het werkte ook om doorligwonden te voorkomen.

Rug ondersteuning en uitlijning van de wervelkolom

Als je gaat liggen, moet je ruggengraat een vergelijkbare positie behouden als wanneer je staat. Wanneer mensen op het verkeerde oppervlak slapen, heeft hun ruggengraat de neiging om uit te steken of in onnatuurlijke hoeken in te klappen. Als je ’s ochtends pijnlijk of stijf wakker wordt, kan dit de schuld van je matras zijn. Met traagschuim zorgen de contoureffecten ervoor dat de wervelkolom zijn natuurlijke vorm behoudt.

De beste manier om uw bed te testen om te zien of het voor de juiste uitlijning zorgt, is door op uw zij te gaan liggen en iemand een foto van u te laten maken van achteren. Als je liever alleen werkt, stel dan een timer in op de camera van je smartphone en maak op die manier een foto.

Kijk dan eens naar de hoek van je ruggengraat. Het moet een bijna perfect horizontale lijn zijn. Als je heupen en schouders omhoog staan ​​of naar beneden zakken, dan weet je dat het tijd is voor een ander bed.

Mensen die naar dit type matras kijken, moeten ervoor zorgen dat ze er een krijgen met de juiste dichtheid. Als het te stevig of te zacht is, mis je het voordeel van een goede uitlijning van de wervelkolom. Over het algemeen geldt: hoe hoger de schuimdichtheid, hoe steviger de matras. Alle matrasbedrijven en websites zullen specificeren wat de dichtheidsspecificaties zijn. Zoek naar iets dat minimaal 3,5 is, zo niet dichter bij 5,0.

Goed voor alle slaaphoudingen

De vormgevende en wiegende eigenschappen van traagschuim maken het een ideaal oppervlak voor alle slaaphoudingen. Zijslapers krijgen steun in hun heupen en schouders; rugslapers krijgen lendensteun; en buikslapers hebben minder kans om hun lage rug in het bed te laten buigen.

Veel mensen zijn combo-slapers, wat betekent dat ze ’s nachts in twee of meer posities slapen. Het mooie van dit materiaal is dat omdat het geschikt is voor al die posities, je geen keuze hoeft te maken die je vermogen om bijvoorbeeld op je buik te slapen in gevaar zou brengen.

Dit betekent dat het ook een ideale matrasoptie is voor stellen. Als een van jullie op je zij slaapt, terwijl de andere partner een rugslaper is, dan helpt visco-elastisch je om een ​​compromis te bereiken waar jullie allebei blij mee zijn.

Bewegingsisolatie

Een van de beste eigenschappen van visco-elastisch is dat het je partner niet wakker maakt als je woelt en draait. Je hebt vast wel eens reclame gezien waarin een glas rode wijn aan de ene kant van het bed staat terwijl iemand aan de andere kant op en neer springt. Wonder boven wonder morst de wijn niet.

Dit wonder is te danken aan het feit dat het materiaal druk en beweging absorbeert. In plaats van te stuiteren zoals binnenvering of latex bedden, blijft deze zitten.

Huisstofmijt bestrijding

Je hebt waarschijnlijk statistieken gehoord over miljoenen huisstofmijten die kolonies creëren in de diepten van sommige matrassen. Veel mensen zijn allergisch voor de ontlasting van huisstofmijt, waardoor ze zich ellendig kunnen voelen elke keer dat ze gaan slapen.

Gelukkig zorgt de dichtheid van het materiaal in deze bedden ervoor dat er minder plaatsen zijn om ze op te zetten. Traagschuim is ook antimicrobieel, waardoor het een minder gastvrije omgeving is voor ongewenste beestjes.

Geschikt voor verstelbare bedden

Verstelbare bedden zijn de laatste tijd enorm populair geworden. Ze stellen slapers in staat hun posities aan te passen om slaapapneu te helpen en ze zijn geweldig om televisie te kijken of in bed te lezen. Veel nieuwere modellen hebben ook elektronische integraties en massagemogelijkheden!

Soms is het moeilijk om een ​​bed op een verstelbare bodem te plaatsen, omdat het samendrukken en buigen een matras kan verpesten of op zijn minst de levensduur ervan kan verkorten. Traagschuim bedden zijn flexibel genoeg om op bijna elk oppervlak te kunnen zitten zonder het bed zelf in gevaar te brengen.

Duurzaam

Een kwaliteitsmatras kan zo’n acht tot tien jaar meegaan. Doordat het schuim kan terugveren naar zijn oorspronkelijke vorm, hebben deze matrassen doorgaans een langere levensduur. Nogmaals, zoek naar matrassen met een hogere dichtheid, omdat deze meestal langer meegaan en niet na verloop van tijd doorzakken.

Nadelen van traagschuim matrassen

Warmte

We hebben het warmte element al besproken en dat is waarschijnlijk de belangrijkste klacht onder kopers van visco-elastische matrassen. Veel huizen hebben echter de mogelijkheid om de kamertemperatuur aan te passen met een thermostaat of airconditioner, en iedereen kan overschakelen naar lichter beddengoed als het te warm wordt. Gezien die realiteit en het feit dat er nieuwe innovaties zijn gedaan om de hitte te verminderen, denken we dat deze “oplichting” vermijdbaar is.

Gewicht

Hoewel dicht schuim meestal van hogere kwaliteit is, zorgt het wel voor een zwaardere matras. Gelukkig is de branche de afgelopen jaren flink veranderd. Veel van deze bedden worden nu samengeperst in een doos geleverd en zijn gemakkelijker te vervoeren dan andere soorten bedden. Je zou verbaasd zijn hoe klein sommige van die dozen zijn!

Niet waterbestendig

Als je zweet, een drankje morst of een ongeluk krijgt, pas dan op, want deze matrassen zijn niet waterdicht. We raden aan om uw investering te beschermen met een waterdichte matrashoes. Veel hiervan verbeteren de slaapervaring door zich aan de matras aan te passen, terwijl oudere versies vroeger van plastic en oncomfortabel waren.

Geur

Mensen die bedden online bestellen, klagen soms over iets dat ontgassen wordt genoemd. Dit is wanneer de VOS (vluchtige organische stoffen) afbreken wanneer ze worden blootgesteld aan lucht en een duidelijke geur creëren. De geur van nieuwe auto’s is een vorm van ontgassing van VOC’s, hoewel de meeste mensen die geur aangenaam vinden.

Hoewel er geen studies zijn die deze geuren in verband brengen met gezondheidsrisico’s op de lange termijn, hebben sommige mensen allergische of ademhalingsreacties. Ons advies is om je nieuwe bed een paar dagen te laten luchten totdat de geur is verdwenen.

Als u zich zorgen maakt over ontgassing, zoek dan naar een op planten gebaseerd matrasmerk. Door het plantmateriaal zal er weinig of geen geur zijn. Merken van hogere kwaliteit hebben ook de neiging om minder van deze geuren te produceren. We hebben ontdekt dat een handige manier om te bepalen of uw matras naar keuze een geur zal hebben, is om de beoordelingen online te lezen voordat u koopt. Mensen zijn echt gepassioneerd over dit onderwerp en zullen je via hun beoordelingen laten weten hoe de matras op dit gebied presteert.

Duur

Matrassen van topkwaliteit, vooral die met de merknaam Tempur Pedic, kunnen duizenden euro’s kosten. Aankomende bedrijven zagen een kans en begonnen redelijk geprijsde bedden te verkopen via internet. Nu, voor ongeveer duizend euro, kun je een bed krijgen dat geschikt is voor een koning.

Door de tussenpersoon uit te schakelen en rechtstreeks aan de consument te verkopen, kunt u met deze bedrijven een kwaliteitsbed krijgen voor een fractie van wat u in een showroom zou betalen.

1 Reactie
  1. Ik ben superallergisch. Ik lees hier over een op planten gebaseerd matrasmerk. Met googelen kom ik niet veel verder.
    Kunt u mij via een mailbericht misschien dan wel merken opgeven?
    Of iemand anders die dit leest, u zou er mij geweldig mee helpen, want ik heb extreme contactallergie, dus natuurlatex is ook geen optie, en chemische middelen in schuim zijn ook niet al te best, juist de VOG’s geven mij zoveel last, dat het maanden duurt voordat ik in contact kan komen met iets nieuws!

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo