Zorgt je matras voor rugpijn?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen rugpijn ervaren. Het kan moeilijk zijn om erachter te komen waar uw ongemak vandaan komt, vooral als u een actief of uitdagend leven leidt. De matras waarop u ’s nachts gaat slapen, kan echter een grote rol spelen in hoe u zich ’s ochtends voelt. Met andere woorden, het is belangrijk om erachter te komen of uw bed de oorzaak is van uw rugpijn of niet.

Rugpijn is een van de belangrijkste redenen waarom mensen op middelbare leeftijd hun mobiliteit beginnen te verliezen. Pijn kan mensen ervan weerhouden aan lichaamsbeweging te doen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om een ​​gezond gewicht te behouden en hun kracht, uithoudingsvermogen en evenwicht te behouden naarmate ze ouder worden. Dus het behandelen en beheersen van rugpijn die het gevolg is van verwondingen of gezondheidsproblemen is cruciaal om op het pad van een gezond en actief leven te blijven.

Aangezien de meeste mensen ongeveer een derde van hun leven in bed liggen, is het kiezen van de juiste matras essentieel voor het beheersen van lage rugpijn. Het kan het verschil maken of u ’s nachts kunt slapen en de volgende dag kunt functioneren.

In het verleden adviseerden artsen vaak zeer stevige matrassen. Maar uit een onderzoek onder 268 mensen met lage rugpijn bleek dat degenen die op zeer harde matrassen sliepen de slechtste slaapkwaliteit hadden. Er was geen verschil in slaapkwaliteit tussen degenen die middel harde en stevige matrassen gebruikten.

Zachte matrassen kunnen daarentegen ook problematisch zijn. Hoewel een zachte matras die zich aan de natuurlijke rondingen van uw lichaam aanpast, de gewrichten gunstig kan laten uitlijnen, kunt u er ook zo diep in wegzakken dat uw gewrichten verdraaien en ’s nachts pijnlijk worden.

Wat is een goed matras?

Uiteraard zijn niet alle bedden gelijk gemaakt als het gaat om rugpijn (lees waarom). Over het algemeen is er geen specifiek type of merk matras dat beter is dan een ander. De perfecte matras is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er moeten een aantal aangeboren eigenschappen zijn om die matras gezond te houden voor je kwetsbare rug.

Hier zijn de drie belangrijkste dingen om naar te kijken bij het kopen of analyseren van de kwaliteit van een matras:

  • Het bed moet uw hele lichaam ondersteunen wanneer het in een neutrale positie staat met de juiste uitlijning van de wervelkolom.
  • Het mag niet te stevig zijn, anders drukt het op de belangrijkste drukpunten van uw wervelkolom.
  • Het mag niet te zacht zijn, anders worden uw drukpunten niet ondersteund terwijl u een kromming van de wervelkolom creëert.

De waarheid over uw matras ontdekken

Je bent misschien verliefd op je bed, maar dat betekent niet dat het ook verliefd is op jou. Onderzoek heeft talloze tekenen ontdekt die erop wijzen dat het bed van een persoon de oorzaak is van rugpijn, vooral ’s ochtends. Let goed op hoe jij of je partner zich de hele nacht gedraagt. Als u een van de volgende slaapverstorende symptomen heeft, is het misschien tijd om uw matras te vervangen.

  • Je wordt ’s nachts vaak wakker zonder duidelijke reden.
  • Je draait veel of kunt je niet op je gemak voelen.
  • U voelt een verhoogde druk op delen van uw lichaam wanneer u in bepaalde houdingen ligt.
  • Je voelt je “opgeslokt” door je bed.
  • Je bed voelt plat en meedogenloos aan op de rondingen van je lichaam.
  • Uw wakkere rugpijn verdwijnt na ongeveer 20-30 minuten.

Rugpijn kan door verschillende dingen worden veroorzaakt, maar als uw bed de schuld is, moet het heel gemakkelijk te zien zijn. Uw rugpijn wordt mogelijk niet veroorzaakt door iets ernstigs. Studies tonen zelfs aan dat ongeveer 56% van de mensen die op een medium tot stevige matras slapen ’s ochtends minder rugpijn heeft dan hun tegenhangers met een zachtere matras.

Over het algemeen adviseren slaapdeskundigen mensen om elke 8 tot 10 jaar een nieuw bed te kopen. Het kan zijn dat uw matras u al heel lang goed van dienst is.

Het kan echter ook tijd zijn om het te vervangen voor iets beters als het u pijn doet.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Bedsuite.nl
Logo